FAQ

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

 
Да. Просто щракнете върху „Бюлетин“ и ще получавате информация за най-новите продукти, каталози и събития на NAGGA.
Можете много лесно да прекратите абонамента си, просто се отпишете или се свържете с нас и ние ще се погрижим да не получавате повече страхотна информация.
Щом направите поръчката си, ще получите имейл за потвърждение. Ако не получите имейл, свържете се с нас.
Да. Можете да изтриете всеки нежелан артикул от кошницата си, докато поръчката все още не е обработена.
Да. Можете да анулирате поръчката си като се свържете с нас.
NAGGA преглежда всеки детайл, преди да изпратим вашата риза, така че ако по изключение получите дефектен артикул, моля, свържете се с нас за да ви изпратим нова риза по ваш избор или да ви върнем заплатената сума, след като изпратите дефектния продукт обратно.

ЗАЩИТА НА ЛИЧНИ ДАННИ

Разбира се, напълно безопасно е да пазаруваш на страницата на NAGGA. Цялата информация се съхранява при изключително висока сигурност. За повече информация относно защитата на личните данни, моля, разгледайте Общитe условия, както и секции СИГУРНОСТ и ПОЛИТИКА ЗА КОНФИДЕНЦИАЛНОСТ на нашата страница.

ЕЛЕКТРОННО ПЛАЩАНЕ

 Да, абсолютно. Данните на банковата карта не се запазват в регистър. Връзката между компютъра на потребителя е защитена по най-актуалните стандарти за криптиране.
За всеки потребител, който притежава валидна банкова карта
Допълнителна такса за услугата може да има в зависимост от вида на твоята карта или изискванията на обслужваща банка.Изчерпателна информация може да получиш от своята банка.
Можеш да провериш наличността в Количката си, както и потвърдените си поръчки. Ако поръчката, за която се съмняваш, не е потвърдена, е препоръчително да я направиш повторно след възобновяване на връзката.
Възможно е разплащане с всички основни банкови карти (Visa, MasterCard и Maestro) независимо от това в коя държава е банката. Възможно е да се таксува допълнително, в случай че твоята карта е администрирана от чуждестранна банка.
NAGGA и банката не запазват данните на банковата карта.
Сумата се изтегля от картата ти непосредствено след финализиране на поръчката. В случай че тя е отменена или отказана, NAGGA веднага инициира връщането на стойността, която се възстановява по сметка до няколко работни дни в зависимост от банката.
В случай че откажеш поръчка, NAGGA инициира връщането на стойността, която се възстановява по сметка до няколко работни дни в зависимост от твоята банка. Можеш да избереш и сумата да ти бъде възстановена като електронен ваучер, който можеш да използваш за пазаруване във NAGGA.
Свържи се с отдел Обслужване на клиенти за допълнителни насоки и последващи промени по поръчката ти.

ПЛАЩАНЕ

Предлагаме следните начини на плащане: Visa, Visa electron, Mastercard ,American Express и Наложен Платежl

Вашата кредитна карта може да бъде отхвърлена поради някоя от следните причини:

  • Валидността на картата може да е изтекла. Проверете дали картата Ви все още е валидна.
  • Може да сте достигнали кредитния си лимит. Свържете се с Вашата банка и проверете дали не сте надвишили разрешения лимит за пазаруване.
  • Може да сте въвели неправилно някои данни. Проверете дали сте попълнили правилно всички задължителни полета.
Да, данните се предават в SSL криптирана форма. При плащане с кредитни и дебитни карти се изисква въвеждане на CVV (Card Verification Value) кода, отпечатан на картата, който се използва като мярка за сигурност на трансакциите при електронната търговия.