Бялата риза – вечната неизбледняваща класика

Бялата риза – вечната неизбледняваща класика

Не е тайна за никого, че ние жените сме откраднали скрития коз на мъжката елегантност и едно от най-великите творения на модната индустрия, нейно величество – РИЗАТА! А на кого трябва да благодарим за това? На смелата Коко Шанел, разбира се – вдъхновителката на „революцията“ в дамската мода. Тя е независима, тя вълнува, променя правила и живее извън традициите. През 20-те години, нейната основна цел е да премахне корсета от женския гардероб, изпълвайки го с удобни дрехи, на каквито се радват само мъжете. И най-накрая успява. Носеща бунтарския дух в себе си, тя въвежда панталона и ризата в дамското облекло.

През 40-те години ризата бавно, но славно, започва да се превръща в емблематичен символ на новото време. Звезди като Катрин Хепбърн и Ава Гарднър започват все по-често да се появяват на светски събития, облечени в риза, а Одри Хепбърн пък носи своята с навити ръкави.

Коко е непочтена към правилата на модата, а основната й мисия била да освободи жените от оковите на онова време, а всъщност, тази тенденция продължава да влияе и до днес. По-късно, отговорен за това става „наследникът“ й – великият дизайнер Карл Лагерфелд.  Той често обича да казва, че  „Всяка жена трябва да има в гардероба си поне една бяла риза“. А ние ще добавим – „Поне пет!“ Затова, нека си побъбрим за тази прослувута бяла риза – вечната класика, която никога не излиза от мода.

Още през 70-те години известните  актриси Марлене Дитрих и Катрин Хепбърн намират нещо повече от мода в бялата риза -  те я възприемат и носят като символ на индивидуалността, а през 1980 г. Hugo Boss представя в своя колекция бяла риза. И така до днес, бялата риза е неизменна част от гардероба на всяка уважаваща себе си дама. Съгласи се, че без нея, просто нищо нямаше да бъде същото. Та тя се съчетава успешно с всичко – панталон, деним, пола, джинси, къси панталони… Съществува във всякакви форми и вариации – с яка, без яка, дълга, къса, асиметрична, с ръкави, разкроена, вталена, изрязана, с красив елемент, класическа, изчистена и каквото може да си представите. А най-важното – притежава уникалната способност да изрази личния ти и неподправен стил!

А ти имаш ли бяла риза в гардероба си?